De bekendste patiënt met de onbekende ziekte sarcoïdose is in Nederland wel Prins Willem Alexander.

In april 1999 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de prins enkele jaren aan een milde vorm van de ziekte sarcoïdose had geleden.

Bij een duikkeuring in 1991 stond op zijn longfoto een groot aantal vlekken, aldus De Volkskrant indertijd. Via een biopsie werd aan de hand van een stukje longweefsel de diagnose gesteld.

Soms hoor je mensen zeggen dat de prins er als student wat corpulent uitzag vanwege de ontstekingsremmer prednison die hij zou hebben gebruikt. Volgens de mededeling van de RVD in 1999 is hij evenwel vanzelf genezen, zonder medicijnen te gebruiken.

Het is te hopen dat het voor de vandaag 45 geworden kroonprins hierbij blijft. Veel patiënten hebben sarcoïdose in een tijdelijke, milde vorm. Eenmaal opgetreden blijft de onderliggende afwijking van het immuunsysteem echter latent in het lichaam aanwezig. Bij een kleine minderheid (minder dan vijf procent) vlamt de ziekte-activiteit later in het leven weer op. Chronische sarcoïdose kan iemands conditie lelijk ondermijnen. Dat wens je niemand toe, zeker niet het (toekomstige) staatshoofd.

Update d.d. 1 oktober 2012:
Prins Willem Alexander opent op 31 oktober 2012 het Sarcoïdose Centrum in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum
Klik hier voor meer informatie