Nieuw medicijn voor sarcoïdose – uitslag

Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik bij de medicijnproef waaraan ik eerder dit jaar heb deelgenomen, inderdaad ARA290 heb gebruikt, en niet een placebo.

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar ARA290. Dit is een experimenteel medicijn dat bij patiënten met sarcoïdose mogelijk leidt tot vermindering van veel voorkomende, invaliderende neuropathische pijn en vermoeidheid.

Aan dit onderzoek heb ik als proefpersoon deelgenomen. Vanaf eind augustus heb ik me vier weken lang een maal per dag een injectie in een bovenbeen toegediend. Daarna ben ik twaalf weken door het ziekenhuis gevolgd aan de hand van vragenlijsten. Al die tijd hebben noch de artsen noch ik geweten of ik het medicijn gebruikte of een placebo.

Vandaag heb ik per brief van het onderzoeksteam in het LUMC te horen gekregen dat ik bij de proef inderdaad ARA290 heb gebruikt, en niet een placebo. Ik heb persoonlijk niet de indruk dat het middel bij mij een verbetering van symptomen heeft teweeggebracht.

De onderzoeksartsen in het LUMC en de uitvinders van het medicijn, van de Amerikaanse firma Araim, zijn echter wel erg enthousiast over het potentieel ervan. Ik heb ze geïnterviewd voor SarcoScoop, het blad van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland. Dit interview verschijnt in het nummer van maart 2013, een themanummer over onderzoek op het gebied van sarcoïdose in Nederland.

Zie voor meer informatie over de medicijnproef mijn eerdere berichten hierover:
Nieuw medicijn voor sarcoïdose? – 29 augustus 2012
De laatste prik – 26 september 2012

Eén antwoord op “Nieuw medicijn voor sarcoïdose – uitslag”

  1. Hilde29 december 2012 om 11:44Beantwoorden

    Jules, wat zeer spijtig voor jou, dat je geen verbetering bespeurd hebt. Ik ben wel nieuwsgierig naar het interview, om te lezen wat nu werkelijk maakt dat artsen en uitvinders wel enthousiast zijn.

    Alle goeds voor 2013, een nieuw jaar in verbondenheid

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.