Wie is hij die ziek is?

De ‘andere kant’ van het leven kennen, het is zo verinnerlijkt dat het het leven zelf is geworden.

Ik voel me zo verschrikkelijk naar: een terugval heet dat. Bij mijn ziekte gaat het op en af. Nu dus weer af. “Overal pijn,” zeg ik tegen mijn vrouw. Het codewoord voor “het is weer zover”. Meer hoef ik niet te zeggen.

Vreemd genoeg heb ik zoveel steun aan het woord “Wie is hij die ziek is?” van de veertiende eeuwse Japanse zenmeester Bassui. Zijn dialoog met een zieke patiënt heb ik vorig jaar in een artikel vermeld.

Ook Dogen, een zenmeester die een eeuw eerder in Japan leefde, is mij tot steun met zijn verhandeling over boeddhanatuur (‘Bussho’, in zijn verzamelwerk Shobogenzo). Ik hoef het niet te lezen. Ieder woord ervan resoneert tot in mijn vezels.

“Zonder lijden kun je niet groeien. Zonder lijden kun je niet de vrede en vreugde krijgen die je verdient. Ga alsjeblieft niet voor je lijden op de loop. Omhels je lijden en koester het. Ga naar de Boeddha toe, ga bij hem zitten en laat hem je pijn zien. Hij zal met liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en oplettendheid naar je kijken en je methoden laten zien met behulp waarvan je je lijden kunt omhelzen en het diepgaand kunt onderzoeken,” zegt Thich Nhat Hanh in Het hart van Boeddha’s leer.

Zenboeddhisme als steun in gezondheid en ziekte. De ‘andere kant’ van het leven kennen, het is zo verinnerlijkt dat het het leven zelf is geworden.

Mijn lezers zullen even moeten wachten op nieuwe artikelen tot het weer beter gaat.

10 antwoorden op “Wie is hij die ziek is?”

 1. Andre Manning17 mei 2013 om 11:57Beantwoorden

  sterkte Jules

 2. Alphons van den Gruijthuijzen17 mei 2013 om 12:13Beantwoorden

  “Wees de eerste die dit leuk vindt” staat eronder. Die zou ik weleens willen tegenkomen, de eerste die dit leuk vindt… Lijkt me heel bijzonder…

  Hou je taai, Jules – denk eraan: er moet nog zeker op twee bruiloften gedanst worden!

 3. Christine De Jong17 mei 2013 om 13:29Beantwoorden

  Ik leef met je mee, en ook ik omhels mijn rugpijn met verkrampte spieren zodat ik even niets kan en ga vertrouwen op wat er wel weer kan……

 4. Hilde17 mei 2013 om 13:54Beantwoorden

  Heel erg niet leuk, ik neem je mee in de stilte en wens jou, jullie kracht toe.

 5. AJ Hesselink17 mei 2013 om 14:46Beantwoorden

  Heel veel sterkte Jules. Leef met je mee.

 6. AJ17 mei 2013 om 14:47Beantwoorden

  Veel Sterkte Jules. Leef met je mee.

 7. marianka schep17 mei 2013 om 21:54Beantwoorden

  Wie is hij die ziek is…. Dank je wel Jules

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.