De plaats van wijsheid en mededogen

Edel Maex is een auteur die het waard is te worden herlezen

maex_dit_is_de_plaatsZijn artikelen in het Boeddhistisch Dagblad zijn een bron van levende wijsheid en mededogen. De serie die hij in de eerste maanden van 2013 publiceerde over de Avatamsaka Sutra is nu gebundeld in Dit is de plaats. Over zen, mindfulness en mededogen (uitgeverij Lannoo, €14,99). “Ik zit in de begenadigde positie waarin ik dag in dag uit mensen mag ontmoeten. Waarin ik mensen in hun pijn en verdriet zie, maar nog veel meer dan dat in hun schoonheid, soms tegen de schijn in van het tegendeel,” schrijft de psychiater Maex over zijn inspiratie in de inleiding. Het hart van het Dit is de plaats gaat over de Avatamsaka Sutra, een monumentaal boekwerk dikker dan de bijbel en een hoogtepunt van het Chinese boeddhisme dat met veel visionaire zeggingskracht de verbondenheid van allen met alles tot uitdrukking brengt. Dit zijn van oorsprong toespraken die de auteur heeft gehouden in zijn Antwerpse zengroep. Maar daaromheen weeft hij een net van nieuwe teksten waarin hij de weg van zen en mindfulness laat doorschijnen aan de hand van actuele thema’s zoals de relatie van leerling en leraar. Hier verweeft zich het perspectief van de zenleraar met dat van de psychotherapeut. In zijn voorwoord heeft Ton Lathouwers het over een feest der herkenning. En dat is inderdaad precies wat dit boek is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.