In China mag je best boeddhist zijn (vervolg)

Met een uitspraak van een Tibetaanse politicus krijgt een eerder artikel van mij over de kwestie Tibet een vervolg

In het Boeddhistisch Dagblad van 27 maart staat het artikel ‘Tibetanen in India vrezen gevolgen opgeven eigen identiteit’.

Hierop heb ik als volgt gereageerd:

“In het licht van de discussie rond mijn artikel ‘In China mag je best boeddhist zijn’ (22 februari jl.) is het interessant om te zien wat Tibetaanse leiders zeggen wanneer ze zonder meel in de mond spreken: er is een bevrijdingsbeweging die strijdt voor terugkeer van alle in ballingschap levende Tibetanen naar een vrij Tibet.

Het vasthouden aan de politieke identiteit van de Tibetanen en hun nationale rechten lijkt mij op gespannen voet te staan met de ‘officiële’ inzet van culturele en religieuze lotsverbetering in een autonome regio binnen het Chinese staatsverband.

Waarvan graag akte.”


Voor het artikel van 22 februari jl. kun je hier klikken

Een gedachte over “In China mag je best boeddhist zijn (vervolg)”

  1. Dat er een ‘bevrijdingsbeweging’ is die ‘strijdt voor terugkeer van alle in ballingschap levende Tibetanen naar een vrij Tibet’ is geen nieuws. Dat er Tibetanen zijn die vasthouden aan hun ‘politieke identiteit’ en aan ‘nationale rechten’ ook niet.

    Dat Tibetaanse leiders – Samdhong Rinpoche en de dalai lama inbegrepen – daarover openlijk spreken is ook al geen nieuws. En het is zelfs geen nieuws dat een deel van de Tibetaanse ballingen voor bevrijden van Tibet met geweld pleit.

    De Tibetanen zijn verdeeld. Over van alles en nog wat. En ze hebben niet de wijsheid in pacht. Nooit gehad ook, zoals de geschiedenis laat zien. Het is een volk als alle andere: Tibetanen zijn net mensen, namelijk.

    Met jouw eerdere opmerking (op 22 februari) dat ‘de Tibetaanse beweging’ verstrikt zit in een ‘gordiaanse knoop van belangen en verhaallijnen’ sla je de plank mis. ‘De’ Tibetaanse beweging bestaat niet. Heeft ook nooit bestaan. Zo gaat dat, met vergankelijkheid.

    Dat Tibetanen van onafhankelijkheid, zelfbeschikking, vrijheid en vrede dromen kun je ze moeilijk tegenwerpen. Waarom niet? Stel je maar eens voor dat zij dat met jou zouden doen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.