Een afspraak met de sarcoïdosioloog

Sarcoïdosiologie, een nieuw medisch specialisme? Waarom eigenlijk ook niet?

Het woord ‘sarcoidologist’ kom ik tegen in een Engelstalig bericht op LinkedIn (zie foto). De Nederlandse longarts en sarcoïdose-expert prof. dr. Marjolein Drent richt zich tot vakgenoten met een oproep voor reacties op een lopend onderzoek.

Sarcoïdosiologie lijkt voorlopig een woord dat slechts binnen een zeer beperkte kring wordt gebezigd. Als ik ‘sarcoidologist’ in het zoekvenster van Google inklop, dan lijkt het erop dat de Amerikaanse hoogleraar Om Prakash Sharma (1936-2012) de term voor het eerst bezigde.

Maar waarom dit niet wat breder getrokken? Als het woord ‘sarcoïdosiologie’ verschijnt onder de andere specialismen op de wegwijzer bij de ingang van het ziekenhuis, dan zal dit zeker weer een steentje zijn dat bijdraagt aan de naamsbekendheid van de ziekte en meer begrip voor patiënten die eraan lijden.

“Ja, ik heb morgen weer een afspraak met mijn sarcoïdosioloog,” hoor ik me over het tuinhek al tegen de buurman zeggen. “Met wie?” Het is toch weer een ingang voor een gesprekje.

Internationale vereniging
Prof. Drent (Ede/Maastricht) wordt later dit jaar geïnstalleerd als voorzitter van de internationale vereniging van sarcoïdosiologen, de WASOG. Een hele eer en een (verdere) erkenning van haar deskundigheid.

Wellicht dat zij het breder ingang doen vinden van de term in de medische wereld in haar nieuwe rol een handje kan helpen? Mogelijk ligt er in Nederland ook een taak voor de patiëntenvereniging, de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.