De uitslag van Taigu’s Reken-Zen-Raadsel

De vakantiepuzzel had dit jaar een vorm die enigszins op die van een zenkoan lijkt. Wat is het goede antwoord en wie zijn de gelukkige winnaars?

Leegte-150x93“Speciaal voor liefhebbers van mindfulness,” schreef zenpuzzelredacteur Taigu bij de opgave van de vakantiepuzzel op 31 juli jl. Hoeveel mensen actief hebben gemediteerd op het raadsel, is niet te zeggen. Blijkens de aard van de inzendingen zijn velen er eens goed voor gaan zitten denken. Slechts bij één persoon was er een spontane doorbraak van inzicht.

Opgave:
“Hoeveel nu’s gaan er in een uur?”

Antwoord:
Tijdservaring en ‘nu’ zijn onverenigbaar. Op deze vraag past dan ook geen logisch antwoord. In deze zin vertoont de opgave een gelijkenis met wat men in de zenwereld een koan noemt.

Prijswinnaar
Van alle inzenders was er slechts één met een antwoord dat naar het oordeel van de puzzelredactie wel passend is. Het gaat om Barbara Steadfast Dharma de Zoete die via de website van het Boeddhistisch Dagblad dit instuurde: はい。Zij wint dan ook de eerste prijs, een lege envelop. Bij gebrek aan andere passende inzendingen worden de tweede en de derde prijs niet toegekend.

De winnaar wordt verzocht zich met haar naam en adres bekend te maken bij de puzzelredactie. Zij ontvangt dan per ommegaande haar prijs met een kleine extra attentie.

De puzzelredactie dankt alle inzenders voor hun bijdrage. Over de uitslag kan verder niet worden gecorrespondeerd. Lezers die zich willen verdiepen in de opgave van de vakantiepuzzel of soortgelijke raadsels, wordt aangeraden zich bij een bevoegde zenleraar aan te melden voor koanstudie.

Eén antwoord op “De uitslag van Taigu’s Reken-Zen-Raadsel”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.