Tien jaar expertisecentrum Nieuwegein

Op 1 september 2015 was het tien jaar geleden dat Jules van den Bosch, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis, werd benoemd tot hoogleraar Interstitiële Longziekten aan de Universiteit van Utrecht

Het netwerk van Nieuwegein
Prof. dr. Jules van den Bosch (1946-2010) was in vele opzichten een pionier. Hij maakte in Nieuwegein voor sarcoïdose een begin met de interdisciplinaire samenwerking tussen verschillende medische specialismen. Hij leidde artsen zoals Marjolein Drent en Jan Grutters op en maakte ze enthousiast voor interstitiële longziekten, een gecompliceerd onderdeel van de longgeneeskunde.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn alle interstitiële longziekten zeldzame aandoeningen. Er is weinig bekend over de oorzaak en het ontwikkelen van een therapie is hierdoor lastig. Voor patiënten roept dit veel vragen op en leidt het tot onzekerheid. Centralisatie van zorg en uitbouwen van expertise zijn dan ook essentieel.

Nu, tien jaar later, staat er in Nieuwegein een volwaardig expertisecentrum, het grootste van Nederland. Vorig jaar werd het gecertificeerd volgens de Europese kwaliteitseisen. Jaarlijks krijgt het centrum ruim 600 verwijzingen van collega-specialisten voor advies op het gebied van diagnostiek en begeleiding van patiënten. Met zo’n 3.000 eigen patiënten (van wie ongeveer 2.000 met sarcoïdose) behoort het tot één van de grootste in Europa.

Topklinische longgeneeskunde behoort tot één van de speerpunten waarin het St. Antonius Ziekenhuis zich wil onderscheiden. Kenmerk van een expertisecentrum is onder andere dat onderzoek hand in hand gaat met diagnostiek en behandeling. Zowel het ziekenhuis als de minister van Volksgezondheid geven hieraan een financiële impuls.

Twee hoogleraren zijn aan het expertisecentrum verbonden. Longarts prof. dr. Jan Grutters volgde in 2010 Jules van den Bosch op als hoofd van het centrum en hoogleraar intersitiële longziekten in Utrecht. Prof. dr. Marjolein Drent, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, is sinds vorig jaar weer terug in Nieuwegein. Prof. Drent is tevens voorzitter van de internationale sarcoïdosevereniging WASOG en lid van verdienste van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland. Hun werk als hoogleraar verrichtten Grutters en Drent in deeltijd.

Naast haar werk als longarts is prof. Drent in het bijzonder belast met het uitbouwen van een ILD netwerk dat borg staat voor uniforme, hoogwaardige zorg in ziekenhuizen in de regio. In dit netwerk worden collega’s gecoached en opgeleid. Dit draagt mede bij aan een landelijk gedragen standpunt over de vergoeding van nieuwe geneesmiddelen en een sterke positie als gesprekspartner bij zorgverzekeraars en politiek.

Bron: Nieuwsbrief december 2015, St. Antonius ILD Expertisecentrum

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.