Overlijden aan sarcoïdose (deel2)

Afgelopen juli was er enige discussie over de vraag hoeveel patiënten er overlijden aan sarcoïdose. De aanleiding was een blogartikel van mij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt de cijfers precies bij te houden

In een uitgave van de Longalliantie Nederland staat op blz. 106 de onderstaande tabel over sterfte aan de doodsoorzaak sarcoïdose. De uitgave is getiteld Longziekten. Feiten en cijfers 2013; je vind deze hier (pdf).

sterfte_sarcoidose

In het jaar 2010 overleden er in totaal (direct en indirect) 58 personen aan sarcoïdose. Bij een geschat aantal van 5.000 tot 7.000 sarcoïdosepatiënten gaat het om een sterftecijfer van 0,71 tot 1,16 procent. Zo bereken je volgens mij het sterftecijfer.

Er is een discussie gaande of het aantal sarcoïdosepatiënten in Nederland niet rond de 10.000 ligt. Zie hier en hier. In dat geval zou het procentuele sterftecijfer mogelijk nog lager komen te liggen.

Je zou kunnen redeneren dat sarcoïdose niet altijd als secundaire doodsoorzaak wordt opgegeven wanneer iemand met sarcoïdose om een ogenschijnlijk ongerelateerde reden overlijdt. Maar dit wordt dan giswerk.

Als je de sterftecijfers niet over de volle breedte van de ziekte gaat uitrekenen, maar bijv. per verschijningsvorm (zoals cardiale sarcoïdose), per groep van verschijningsvormen (sarcoïdosepatiënten met cardiale of neurologische complicaties), of per bevolkingsgroep (zoals mensen met een bepaald ras), ja, dan kun je op hogere getallen uitkomen. Maar dan moet een arts met expertise op zulke gebieden een schatting maken van teller en noemer.

Terug naar de objectieve getallenwerkelijkheid. Sterftecijfers per doodsoorzaak van 1901 tot nu kun je zelf opzoeken bij CBS Statline, thema gezondheid en welzijn, rubriek overledenen – doodsoorzaken – uitgebreid. Sarcoïdose staat onder Ziekten bloed, nummer D86.


Meer lezen:

Klik hier voor mijn oorspronkelijke artikel ‘Overlijden aan sarcoïdose’ van 7 juli 2016.

2 gedachten over “Overlijden aan sarcoïdose (deel2)”

  1. Mijn vader is voor 30 jaar terug overleden. Deels door lymfklierkanker en deels door Sarcoidosis. Dit is opgemaakt uit een autopsie rapport. Zelf ben ik ook en kanker en sarco-patient. Maar niemand kan mij zeggen dat ze elkaar versterken. Dat vind ik eigenlijk wel zorgelijk!

    Like

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s