Een plaatje van een lichaam

Wat precies ziet een medisch specialist wanneer bij een patiënt met sarcoïdose een PET-scan is gemaakt? Enkele voorbeelden uit de praktijk.

Een beetje graven op het internet en je vindt gegarandeerd een leuk plaatje. Een wetenschappelijk artikel toont twee foto’s van een 39-jarige vrouw met sarcoïdose, gemaakt in een PET-scan.

Op foto A, links, zie je de patiënt vóór de behandeling met medicijnen (corticosteroïden en azathioprine) en op foto B, rechts, erna. De foto is geanonimiseerd en komt uit een openbare online medische database. De armen worden boven het hoofd gehouden.

pet_scan_sarcoidose_2014

Wat zwart aankleurt, is de ontstekingsactiviteit van de sarcoïdose. Op de foto rechts zie je nauwelijks zwarte plekken meer. De medicijnen hebben een dramatische verbetering bewerkstelligd, schrijven de auteurs van het artikel.

Het hoofd is zwart omdat de hersenen altijd werken. Wat in het lichaam beweegt, is grijs. Het gaat dus om de verspreide zwarte plekjes die op de foto te zien zijn. Daar is in dit geval de sarcoïdose actief.

Bij een PET-scan word je van tevoren ingespoten met een radioactieve vloeistof. Het meeste van de vloeistof verlaat via je urine je lichaam voordat je in de scanner gaat. Maar daar waar ongewone weefselactiviteit plaatsvindt, blijft er een beetje van achter, precies lang genoeg om in de scanner te worden gemeten. De laatste restjes van de radioactieve vloeistof plas je er in de loop van de dag weer uit.

pet_ct_scan_philips_saz_2016

Een PET-scan geeft niet alleen een tweedimensionaal beeld. De computer kan de uitslag ook vertalen in een driedimensionale weergave van je lichaam in het beeldscherm van je medisch specialist. Mede daarom wordt een PET-scan tegenwoordig vaak uitgevoerd in combinatie met een CT-scan, die met röntgenstraling werkt. Het scanapparaat heeft dan twee ringen waardoor je tijdens de opnamen heen schuift op de bewegende tafel.

De voorbereiding duurt ruim een uur (om de radioactieve vloeistof zich goed door je lichaam te laten verspreiden); de opnamen zelf duren ongeveer drie kwartier.

Op de poster hieronder zie je verschillende voorbeelden van het soort beeld dat een PET/CT-scan kan opleveren. Wat je op de foto ook ziet, is dat je met je kleren aan een PET/CT-scanner in mag (zonder metalen onderdelen).

philps_pet_ct_poster_saz_2016

De foto van de PET/CT-scanner en die van de poster heb ik eerder deze maand gemaakt op de afdeling nucleaire geneeskunde van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, toen ikzelf aan de beurt was voor een ritje door het apparaat. Ik ben maar een amateur-ervaringsdeskundige en geen arts; mochten er fouten in dit verhaal staan, dan is dat de reden.

One thought on “Een plaatje van een lichaam”

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s