Amerikaanse iPhone-app gelanceerd voor sarcoïdose

De Amerikaanse sarcoïdosestichting FSR heeft samen met de medische faculteit van de Universiteit van Pennsyvania (Penn Medicine) een iPhone-app op de markt gebracht voor sarcoïdosepatiënten. De app ondersteunt patiënten en  supportgroepen met informatie en biedt mogelijkheden voor online contact met artsen en lotgenoten.

Een ander doel van de nieuwe sarcoïdose-app is gebruikers te betrekken bij onderzoek. De app maakt gebruik van de ResearchKit, een door Apple ontwikkeld platform om medische data te verzamelen via de iPhone. Research Kit is een initiatief van Apple om zich een positie te verwerven in een belangrijke medische groeimarkt.


Gebruikers van de sarcoïdose-app kunnen aangeven of ze bereid zijn geregeld vragenlijsten in te vullen en gezondheidsinformatie te delen die hun iPhone op de achtergrond verzamelt. Bijvoorbeeld als ‘stappenteller’ kan de iPhone belangrijke additionele data opleveren wanneer je deze koppelt met de vragenlijsten over de gezondheidssituatie van deelnemer, aldus het begeleidende persbericht van Penn Medicine.

Vooralsnog is de sarcoïdose-app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en alleen op iPhones. Het staat andere patiëntenorganisaties dan FSR echter vrij om eigen applicaties te ontwikkelen. Apple heeft de broncode van de ResearchKit software vrijgegeven om de markt hiertoe in staat te stellen. Dus hoe lang voordat een sarcoïdose-app in de Nederlandse App Store beschikbaar zal zijn?

3 antwoorden op “Amerikaanse iPhone-app gelanceerd voor sarcoïdose”

  1. robvanjaarsveld22 januari 2017 om 20:51Beantwoorden

    Jules, Ik heb mij rechtstreeks tot de Uni Penn gewend, en inmiddels via Apple’s Testdrive een versie ontvangen. Als enige niet-Amerikaan maak ik me dus toch verdienstelijk, goed voor @SBN, @ILDcare en @WASOG!

      1. robvanjaarsveld22 januari 2017 om 21:01Beantwoorden

        Ach, I’m in control. Ik deel wat ik wil, maar kan ook in de keuken van de FSR kijken. En ik heb een iPhone, dus geheimen kan ik niet hebben… Maar ik kijk wel uit. Thanks!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.